Kuchnia azjatycka należy do najpopularniejszych i najbardziej lubianych kuchni na całym świecie! Nie bez powodu. To niezwykłe bogactwo smaków i aromatów, a także tysiącletnia tradycja. Mało kto wie jednak, że kuchnia azjatycka jest również niezwykle ciekawa. Dziś przedstawimy kilka interesujących informacji na jej temat.

1. Kuchnia azjatycka jest bardzo zdrowa

W krajach azjatyckich odsetek osób z nadwagą, otyłością, nowotworami czy innymi chorobami przewlekłymi jest znikomy. Wszystko dlatego, że potrawy są tam bogate w oleje roślinne, dodawane niemal do każdego dania, ryby i owoce morza oraz warzywa i algi w różnej postaci. Zamiast czerwonego, ciężkiego mięsa częściej wybiera się drób, co również nie pozostaje bez znaczenia. Odpowiednio przyrządzone potrawy kuchni azjatyckiej mogą więc skutecznie wspierać zdrowie i samopoczucie.

2. Elegancja i estetyka w pigułce

W krajach azjatyckich szczególną uwagę przykłada się do prezentacji poszczególnych potraw. Liczy się nie tylko ich smak i aromat, ale również to jak wyglądają. W końcu najpierw jemy oczami. Co ciekawe, niektóre naczynia wykorzystywane są wyłącznie do jednego rodzaju potraw, zaś zastawy stołowe dobierane są tak, aby pasowały zarówno do serwowanych dań, jak i aktualnej pory roku.

3. Sposób spożywania potraw

W krajach azjatyckich preferuje się jedzenie przy bardzo niskich stołach bez użycia krzeseł. Zgodnie z zasadami mężczyźni siedzą po turecku (ze skrzyżowanymi nogami), natomiast kobiety klęczą (siedzą na piętach). To jednak nie wszystko. Potrawy stałe najczęściej je się specjalnymi pałeczkami lub gołymi rękami. Używanie widelca i noża jest tam rzadkością. Z kolei buliony pije się bezpośrednio z miseczek, choć dopuszcza się użycie zwykłej łyżki.

4. Bogactwo smaków pochodzi z obróbki produktów

Owszem – użycie licznych przypraw, świeżych warzyw i dobrego jakościowo mięsa ma ogromne znaczenie, jednak nie należy zapominać jak ważna jest odpowiednia obróbka termiczna dania. W krajach azjatyckich wyróżnia się aż ponad 30 sposobów smażenia potraw, a nawet ponad 80 sposobów cięcia i krojenia składników! Odpowiedni dobór czynności jest zatem bardzo ważny dla uzyskania oczekiwanego efektu końcowego.

5. Brak monotonii

Odwiedzając kraje azjatyckie na pewno nie można narzekać na monotonię tamtejszej kuchni. Podejmowano wiele prób zliczenia wszystkich dań kuchni azjatyckiej, jednak nigdy się to nikomu nie udało. Szacuje się, że potraw jest kilkanaście tysięcy, a każda z nich wyróżnia się smakiem, sposobem podania, składnikami i aromatem. Nie sposób wszystkiego spróbować, a tym bardziej nie sposób nudzić się w tamtejszych restauracjach.