Kuchnia azjatycka cieszy się dużą popularnością ze względu na bogactwo smaków i aromatów, a także na charakterystyczne, niekiedy wręcz kontrowersyjne łączenie składników. Każdy z nas może z pamięci wymienić kilka tradycyjnych dań kuchni azjatyckiej. Jedną z nich jest ramen. Co to za potrawa i z czego słynie?
Co to jest ramen?
Ramen to potrawa pochodząca z Japonii, choć współcześnie przyrządza się ją w wielu różnych kuchniach azjatyckich, także chińskiej czy tajskiej. Co ciekawe, każdy rejon Japonii słynie z nieco innego przepisu na tę zupę, choć wszędzie podaje się ją w tradycyjnych, głębokich miskach. Opiera się ona na bulionie, charakterystycznym, sprężystym makaronie oraz wielu różnych dodatkach.
Im dłużej gotowany wywar, tym głębszy i ciekawszy jest smak zupy ramen. Niektóre dodatki moczy się nawet dzień wcześniej. Ramen powinno spożywać się pałeczkami (a pozostały bulion wypić bezpośrednio z miski), natomiast wersję z jajkiem możemy spożywać łyżką.
Ramen – jakie zawiera składniki?
Ramen opiera się na bulionie, zwykle mięsnym, np. na bazie kości wieprzowej, choć coraz popularniejszy staje się ten wegetariański, gotowany wyłącznie na warzywach. Stałym dodatkiem do omawianego dania jest japońska przyprawa zwana tare, która nadaje wywarowi intensywnego smaku. Uzupełnieniem potrawy jest makaron zwany kansui. Pozostałe składniki zupy ramen są zmienne i zależą od preferencji kucharza. Mogą to być:
- kawałki mięsa lub plastry wołowiny
- gotowane jajko
- zielona cebulka
- pędy bambusa
- suszone grzyby
- kiełki fasoli
- czosnek
- kukurydza
- wodorosty nori
Dodatki zależą tak naprawdę od dostępności w danym rejonie. Warto spróbować kilku rodzajów ramen, aby znaleźć swojego faworyta.
Mięso w ramen
Typowym i niezwykle apetycznym dodatkiem zupy ramen jest mięso, najczęściej plastry rozpływającego się w ustach, pozbawionego skóry, długo duszonego lub pieczonego boczku czy inne kawałki wieprzowiny. Celem poprawy smaku wykorzystuje się zwykle chashu, czyli delikatnie słodkiej marynaty, bazującej na sosie sojowym, winie do gotowania, sake lub cukrze.
Najnowsze komentarze