Sushi to tradycyjna, japońska potrawa, którą każdy przynajmniej raz w życiu powinien spróbować. Jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i wyjątkowo smaczna. Na walory smakowe wpływa wiele czynników, przede wszystkim odpowiedni dobór poszczególnych składników. Jakie nori wybrać do sushi, gdy decydujemy się na samodzielne przyrządzenie potrawy w domu?

Rodzaje nori

Nori to cienki płat wodorostu, który w dużej mierze wpływa na smak sushi oraz pozwala utrzymać jego odpowiednią strukturę. Do najpopularniejszych rodzajów nori zaliczamy:

  • nori green
  • nori diamond
  • nori silver
  • nori red

Nori red polecane są osobom, które dopiero rozpoczynają przygodę z sushi – są odpowiednio cienkie i elastyczne, dzięki czemu wszelkie błędy podczas zawijania można z łatwością skorygować. Z kolei nori diamond używane są przez profesjonalistów. Cechują się przede wszystkim dużą grubością pojedynczego arkusza. Osoby początkujące nie powinny wybierać również nori green, ponieważ są bardzo gumowe i łatwo o ich rozdarcie.

Kolor nori

Wybierając nori warto zwrócić uwagę na zielony kolor wodorostu. Istnieje prosta zasada mówiąca, że im ciemniejsze nori, tym lepiej. Jasnozielone lub brązowe wskazują na nieco gorszą jakość, z kolei te ciemnozielone będą wręcz idealne. Dobrze rozpływają się w ustach, a ich smak sprawi, że każdy kawałek sushi będzie ucztą dla podniebienia. Pamiętajmy również, aby po zakupie przechowywać nori w chłodnym i suchym miejscu.

Pochodzenie nori

Kupując wodorosty do sushi zwróćmy uwagę, czy na opakowaniu jest zawarta informacja o ich pochodzeniu. Doświadczony producent zawsze wskaże miejsce pochodzenia nori. Warto również zapoznać się z opiniami o nim – to właśnie inni konsumenci są najlepszym źródłem rzetelnych informacji. Jeśli producent cieszy się dużą popularnością, także wśród sushi masterów, mamy pewność, że jego produkty spełnią nasze oczekiwania.