Azja jest największym kontynentem, który zamieszkiwana jest przez ponad 60% ludności całego świata i słynie z bardzo dużych kontrastów. Powyższe stwierdzenie doskonale odzwierciedla różnorodność, a zarazem niepowtarzalność kuchni azjatyckiej. Należy jednak zaznaczyć, że określenie kuchnia azjatycka jest bardzo potoczne, ponieważ składa się ona z wielu różnych smaków kulinarnych. Między innymi kuchni wietnamskiej, japońskiej oraz chińskiej. Wszystkie z nich łączy jedno – są niezwykle smaczne i zdrowie.

Jadłospis kuchni azjatyckiej składa się głównie z oleju sojowego, sezamowego, drobiu, ryb morskich oraz owoców i warzyw. To właśnie tak zbilansowanej kuchni mieszkańcy tego magicznego regionu zawdzięczają brak chorób cywilizacyjnych. Czym dokładnie charakteryzuje się obecna kuchnia azjatycka?

Kuchnia azjatycka – niepowtarzalny smak i aromat

Różnorodność dań, jakie można znaleźć w kuchni azjatyckiej, jest ogromna. Każdy region charakteryzuje się innymi dodatkami. Na przykład kuchnia tajska to przede wszystkim trawa cytrynowa oraz limonka. Z kolei potrawy chińskie o koreańskie charakteryzują się obfitością marynat i kiszonek. A jeszcze inna jak kuchnia japońska stawia na wodorosty, owoce można i oczywiście popularne sushi. Łączącym składnikiem wszystkie z powyższych rodzajów kuchni jest powszechnie stosowany w Azji ryż.

Aromat przypraw, a świeżość wykorzystywanych warzyw to podstawa kuchni azjatyckiej. Dania na ciepło przyrządzane są w zasadzie wyłącznie na woku, co pozwala na zachowanie wartości odżywczych potraw. Świeża soja oraz wszelkiego rodzaju produkty sojowe tj. pasta miso czy tofu, to powszechnie stosowany zamiennik mięsa, gdzie Azjaci unikają szczególnie mięsa czerwonego. Z kolei najczęściej wykorzystywane przyprawy w kuchni azjatyckiej to chili, kolendra oraz imbir. To one definiują charakterystyczne aromaty dla kuchni azjatyckiej.

Owoce morza w różnych wydaniach

Powszechne stosowanie owoców morza w kuchni azjatyckiej to znak rozpoznawczy tego regionu. Pomysłowość i unikalność przygotowywanych dań od stuleci wyróżnia kucharzy azjatyckich na tle innych. Przygotowanie w orientalnych przepisach kalmarów, krewetek i innych ryb to zawsze także przyjemność dla oka. Z kolei niezliczona ilość możliwości, w jakich serwowane są przysmaki morza, zadowoli kubki smakowe, nawet tych najbardziej wymagających smakoszy.

Kuchnia orientalna to także dania słodko – kwaśne

Nie można zapominać o daniach słodko – kwaśnych, które słyną z dużej ilości wykorzystanych przypraw, dając niepowtarzalny smak. Tego rodzaju dania są zdecydowanie najbardziej popularne.

Także ze względu na to, że społeczność Azjatycka wierzy, że kwaśne potrawy wpływają na szczęście człowieka. Z kolei te słodkie przywracają wcześniej utraconą energię. Najczęściej serwowany jest kurczak z warzywami w sosie słodko – kwaśnym, co również w Polsce cieszy się ogromnym zainteresowaniem.

Bogactwo przypraw w daniach orientalnych

Wyjątkowy smak potraw azjatyckich to umiejętne łączenie dużych ilości przypraw. A ich zdecydowanie nie brakuje w kuchni azjatyckiej. Cudowny aromat tych potraw, a zarazem jedyny w swoim rodzaju smak, powoduje, że Europejczycy coraz częściej sięgają po kuchnię azjatycką, szukając kulinarnego eldorada.

Sos sojowy, czy ostrygowy, chili, trawa cytrynowa oraz kolendra to przyprawy, które podbijają serca wszystkich ludzi, którzy smakują się w kuchni azjatyckiej.

Kuchnia azjatycka – naturalność i prostota

Kuchnia azjatycka to zdecydowanie inna odsłona, niż potrawy przygotowywane przez europejskich mistrzów kuchni. W daniach azjatyckich szczególnie widoczna jest wierność tradycji. To właśnie prostota przygotowywania dań sprawia, że są one wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju.

Wykorzystywanie dużej ilości warzyw i przypraw, to najważniejszy znak charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej.