Kuchnia orientalna cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jej dania są niezwykle aromatyczne i barwne, zaskakując bogatą kompozycją smaków. Nie bez powodu tak chętnie odwiedzamy orientalne restauracje. Co więcej – ze względu na duże wykorzystanie przypraw i warzyw, posiłki są zdrowe. Co jeszcze warto wiedzieć o kuchni orientalnej?

Podstawa kuchni orientalnej

Podstawowymi składnikami wykorzystywanymi podczas przygotowywania dań orientalnych są warzywa, chude mięso, ryby i owoce morza. Nierzadko spotkać można posiłki bazujące na ryżu czy makaronie, w efekcie czego do dyspozycji mamy możliwość nieskończonych kombinacji smaków

Wśród warzyw wyróżnia się chili, soję, paprykę, bakłażany, bataty, bambus, różnego rodzaju grzyby i kapustę. Z kolei najpopularniejszymi przyprawami są między innymi: imbir, kolendra, trawa cytrynowa, ocet ryżowy oraz bazylia. W rzeczywistości do dyspozycji mamy jednak znacznie większy wybór składników.

Smak kuchni orientalnej

Jeśli chodzi o dania kuchni orientalnej, najczęściej serwowane są te słodko-kwaśne. Uznawane są nawet w pewnym sensie za symbol krajów wschodnich – każda osoba pragnąca poznać kuchnię orientalną od podstaw nie może pominąć w swoich wyborach potraw słodko-kwaśnych. Zwykle przygotowywane są na bazie kurczaka. Oczywiście wybór jest znacznie większy. Równie popularne są smaki ostre, łagodne czy mocno ziołowe

Owoce morza w różnej postaci

Kuchnia orientalna to także owoce morza. Ryby, krewetki, kalmary, ośmiorniczki i wiele innych rozmaitości, które pobudzą podniebienie nawet najbardziej wymagających osób. Przyrządzane są na różne sposoby – można je smażyć na głębokim oleju, grillować, gotować czy dusić. Owoce morza dodawane są do ryżu lub makaronu. Nierzadko są głównym składnikiem zup.

Smażenie w woku

Jedną z najchętniej wybieranych obróbek w kuchni orientalnej jest smażenie w woku, czyli w pewnym sensie wysokiej patelni z niewielkim dnem. Wok umożliwia smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu, przy czym jest niezastąpiony zarówno w przygotowywaniu warzyw, jak i mięs czy owoców morza. Z łatwością tworzy się w nich tzw. potrawy jednogarnkowe. Dużą zaletą jest wydobywanie  ten sposób aromatu i smaku poszczególnych składników, przy czym wszystkie wciąż pozostają soczyste i jędrne. 

Różne twarzy kuchni orientalnej

Jak można się domyśleć, krajów orientalnych jest wiele. I choć o tradycyjnej kuchni mówi się ogółem, każdy z nich posiada swoją odrębną, charakterystyczną metodę przyrządzania posiłków. Wyróżniamy między innymi kuchnię:

  • tajską – znaną m.in. z wykorzystania curry, mleka kokosowego oraz krewetek. Bazuje na 5 smakach, które sprawnie łączy się w jedną całość
  • chińską – znaną z bogatego wyboru sosów, smażenia w woku, apetycznych zup oraz sajgonek
  • indyjską – znaną z bogactwa ziół i przypraw. Warto spróbować kawałków mięs, ryb czy owoców morza zaburzonych w gęstym sosie
  • japońską – szczególnie polecaną miłośnikom ryb i owoców morza. Popularnym na całym świecie daniem tej kuchni jest choćby sushi
  • koreańską – wywodzi się z kuchni chińskiej, jednak stawia na zdecydowane i ostre smaki

Jedno jest pewne – ten, kto jeszcze nigdy nie miał okazji spróbować dań kuchni orientalnej, powinien jak najszybciej naprawić ten błąd. Współcześnie znaleźć można wiele renomowanych restauracji serwujących potrawy orientalne, dzięki czemu można ich spróbować bez konieczności odwiedzania krajów Wschodu.