Kuchnia azjatycka cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie. Szczególnie w ostatniej dekadzie dania azjatyckie zaskarbiają sobie coraz więcej miłośników. Obecnie niemal w każdym mieście można spróbować serwowanych dań, które przygotowywane są na bazie orientalnych przypraw. Pomimo tego, że kuchnia wschodnia przede wszystkim kojarzona jest ze zdrowymi posiłkami, to także w menu wschodnim występuje wiele potraw, które niewiele mają wspólnego ze zdrowiem.

Jednak sam orientalny smak potraw to nie wszystko, ponieważ azjatyckie jedzenie wymaga także podstawowej znajomości tradycji, kultury, a także sposobu spożywania potraw. Zatem początkujący adepci wschodniej kuchni powinni wystrzegać się pewnych zachowań, szczególnie w typowo azjatyckich restauracjach. O czym należy pamiętać i na co zwrócić uwagę, dowiesz się w dalszej części artykułu.

Kuchnia azjatycka to inne zwyczaje i zachowanie

Współcześnie orientalne smaki to zdecydowanie potrawy, których chce próbować coraz więcej osób. Popularne sushi, czy ramen to potrawy, które przebojem wdarły się w gusta Europejczyków. W Polsce cieszą się również niesłabnącą popularnością. Tym samym jak w przypadku sushi, które spożywamy pałeczkami, warto pamiętać, szczególnie będąc w azjatyckiej restauracji, że obowiązują pewne niepisane zasady.

Każda kuchnia rządzi się swoimi prawami. Nie tylko w kwestiach smaku. Zarówno w kontekście podejścia do klienta, a także zwyczajów i tradycji, zgodnie z jakimi powinno się jeść. Niemniej gafy zdarzają się każdemu, te kulinarne też, ale warto pamiętać o pewnych zasadach, ponieważ ich łamanie jest co najmniej w złym tonie.

Elementarna zasada – jemy pałeczkami!

Jedzenie za pomocą pałeczek to jedno z pierwszych skojarzeń z kuchnią azjatycką. Jednak mało, kto zdaje sobie z tego sprawę, że właściwie ich trzymanie w dłoniach to zaledwie wierzchołek góry lodowej. Dlaczego? Bo zasad jest zdecydowanie więcej, tak samo jak różnic w przypadku sztućców w różnych krajach.

Zatem w jaki sposób jeść pałeczkami? To zależy. W Chinach chwyta się pałeczkami tyle, ile uda się złapać. Jednak upuszczenie jedzenia postrzegane jest jako niegrzeczne zachowanie – należy uważać. Co więcej, pałeczkami nie powinno podawać się jedzenia, a w większości przypadków wspomaganie się łyżka podczas jedzenia tę samą rękę, w której trzyma się pałeczkę, jest nie na miejscu.

Mówienie podczas spożywania posiłku

Mówienie i to dosłownie. W momencie spożywania posiłku Azjaci dużo mówią. Co u nas może być postrzegane jako nietakt, to w restauracji azjatyckiej postrzegane jest jako zachowanie normalne i kulturalne. Swobodne jedzenie i dzielenie się przemyśleniami (z pełnymi ustami), bo o to chodzi, to tradycja, o której warto pamiętać, udając się do azjatyckiej restauracji.

To jak pijesz ma znacznie

Kultura w wielu azjatyckich krajach bardzo dużo poświęca kwestii picia. Z uwagi, że w tamtym regionie pije się dużo i często, a sama czynność nie służy wyłączenie poprawieniu nastroju, a okazaniu szacunku i lokalności, to ma bardzo duże znaczenie.

Należy jednak pamiętać, że naczynia do spożywania sake powinno się trzymać obiema dłońmi. Nie zapominając również, że kierunek, w którym się patrzy w tym momencie, świadczy o naszych zamiarach. Warto mieć to na uwadze, szczególnie kiedy znajdujemy się przy jednym stoliku z azjatyckimi gośćmi we wschodniej restauracji.

Kąski maczamy w sosie sojowym, ale jak wyłącznie delikatnie

Podczas spożywania dań z kuchni azjatyckiej nie maczamy w sposób obfity naszego jedzenia. Wszystkie kąski potraw należy delikatnie maczać w sosie, co jest oznaką dobrej znajomości azjatyckiego suvar view. Ponadto pod żadnym pozorem nie maczamy ryżu. A totalnym obciachem będzie namoczenie go i późniejsze upuszczenie do miseczki z sosem.

Restauracja azjatycka – co warto jeszcze wiedzieć?

Wybierając się do restauracji azjatyckiej, szczególnie po raz pierwszy, warto zapoznać się z pewnymi zasadami i zwyczajami, które tam obowiązują. Tym samym podczas jedzenia nie powinno się gmerać pałeczkami w potrawach, nie dzielić kąsków, a co ważniejsze nie podawać ich z pałeczek do pałeczek.

Warto także pamiętać, że popularna zupa miso to nie przystawka i powinno się ją przepijać posiłek. Z kolei ramen należy jadać jednocześnie zarówno łyżka, jak i pałeczkami.

Znajomość podstawowych zasad zachowania się przy stole w restauracji azjatyckiej ustrzeże przed popełnieniem głupiego błędu, a ponadto będzie świetną przygodą w odległej podróży kulinarnej.